Jakten på snutebillegnag er i gang

På denne granplanta har snutebilla gnagd av barken og utsiktene for planta ser dårlig ut. FOTO: SILJE LUDVIGSEN

Parallelt med elgjakta foregår det nå jakt etter skadene fra en sulten liten krabat som har lagt sin elsk på små granplanter.

Silje Ludvigsen 22.09.2017

Gransnutebilla er ingen god kamerat for små grantrær som nylig er plantet. Med sine gnag på stammen til små granplanter kan den gjøre alvorlig skade i plantefelt.

Derfor har NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) satt i gang kartlegging av hvor mye skader snutebilla har gjort her i distriktet.


Gransnutebilla er ikke lett å få øye på, der den nesten går i ett med stubben. FOTO: ØYSTEIN HAUGERUD

Utvalgte kommuner besøkes
I Mjøsen Skogs geografi i Oppland er det ansatte i Mjøsen Skog som har tatt på seg marsjstøvlene og satt kursen til skogs med registreringsskjema. I løpet av høsten blir det lett etter skader av gransnutebilla på flere skogeiendommer i følgende kommuner:

Sør-Fron, Ringebu, Lillehammer, Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten.

I Hedmark er det Fylkesmannen og kommunalt ansatte som gjennomfører registreringen.

Hvilke tiltak er best?
Hovedmålet med registreringen er å undersøke om skadene etter gransnutebilla varierer med geografi og ulike skjøtselstiltak, som markberedning og voksing av planter.

Voksing av planter for beskyttelse mot gransnutebilla er blitt mer og mer populært. FOTO: SILJE LUDVIGSEN

Det er viktig å få kunnskap om hvilke områder som er spesielt utsatt, for å kunne sette inn ekstra ressurser og beskyttelsestiltak mot snutebilla der det gjelder. Registreingen vil også kunne gi svar på hvilke tiltak som har hatt best effekt mot snutebilla.  


Snutebillene legger egg og larvene lever under barken på stubber. FOTO: ØYSTEIN HAUGERUD. 

Kommer rapport
Resultatene fra kartlegginga publiseres som en rapport fra NIBIO. Denne rapporten kommer vi til å omtale både i Mjøsnytt og på Mjøsen Skogs nettsider når den er ferdig.